PSD și criza de neuroni în vremuri de cumpănă

         
        Aflat în degringoladă totală, PSD este de câtva timp foarte aproape de colaps. Istoricul partidului din 1990 încoace fiind cunoscut de toată lumea, nu are rost să-l mai trec în revistă. Esența ar fi că a făcut mereu pe dracu-n patru să pună pe butuci economia și societatea românească în toți acești ani, cu valorile ei cu tot, destul de șubrede și așa.
        Ion Iliescu și Adrian Năstase în mod deosebit și-au adus substanțiala contribuție la marasmul pe care-l trăim, urmați apoi cu brio de Ponta, Dragnea și, în prezent, de steaua cea mai strălucitoare a partidului, Viorica Dăncilă, ultimul deocamdată al său președinte și premier.
        După prăbușirea USL, ca urmare a manevrelor lui Ponta de a arunca în derizoriu ideea de coaliție prin acapararea treptată a tuturor pârghiilor guvernamentale și aruncarea în aer a înțelegerii ca lilialul Antonescu ce ar fi trebuit să candideze  la alegerile prezidențiale, a urmat actuala coaliție a PSD cu ALDE, zgura desprinsă din PNL. Ponta, alungat de tot felul de giumbușlucuri penale și înlocuit cu întemnițatul acum Liviu Dragnea, mult mai lacom și mai ambițios decât el, i-au pregătit un piedestal găunos acestei invenții de neimaginat care este celebra deja pe întregul mapamond Veorica, armazoană mai ceva decât putea concepe orice minte de comediograf din trecut. Doar din trecut, evident, căci în prezent trăim cu toții pe scena unei comedii infernale ai cărei actori își joacă rolurile fără vreun alt text decât prețioasele indicății de partid și de stat, fie el paralel ori perpendicular.
        Convinsă de misia istorică ce-i revine în fruntea a ceea ce, măcar în intenție, este actualul partid-stat, doamna președinte/ premier continuă, conștient sau nu, tradiționala politică de jefuire a avuției naționale și de umflare a buzunarelor celor de la conducere pe plan central sau mai la margini. Asta cu aceeași retorică populistă dintotdeauna, cu aceleași minciuni gogonate, cu aceeași borfași puși în posturile cheie, în general fără pregătire de specialitate, la ministere, la fel de fel de agenții guvernamentale și alte instituții centrale sau locale. Condiția absolută pare să fie ca acești ciraci să aibă probleme cu justiția, câte un dosărel pe rol sau în pregătire, adică să fie cât de cât șantajabili, dar și obtuzi, ignari, grei de cap, tupeiști dincolo de orice limită sau grad de suportabilitate.
        Asta pentru că oamenii cât de cât pregătiți, cultivați, mobilați la cerebel cu ceea ce trebuie sunt un pericol de moarte pentru impostorii aflați la conducere. A spus-o Victor Boștinaru, unul dintre acești „periculoși”, deși din păcate abia după ce s-a văzut tras pe linie moartă, nemaiprinzând un loc pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare: „Victor Ponta și Liviu Dragnea au avut grijă ca în jurul lor să nu rămână nimeni, dar absolut nimeni care să aibă eventual doi neuroni, pentru că ar putea fi un competitor în viitor. Și atunci dăm afară și punem în jur centuri succesive de submediocrități loiale.”
        O asemenea submediocritate loială a fost în momentul numirii și doamna Dăncilă, înconjurată, la rândul ei, de o ceată de găgăuțe care se pricep la orice în afară de guvernare. A plecat Darius Vâlcov dar a rămas fantele Teodorovici, a plecat Carmen Dan dar a venit unul greu încercat cu probleme penale, au plecat și vor mai pleca mulți dar vor veni în locul lor alții și mai proști și mai corupți, căci un PSD fără corupți ar fi o aberație absolută.
         
                                                                              Radu ULMEANU