Îngenuncherea justiției

         
        În mod cu totul ciudat, chiar înaintea votului din comisia LIBE pentru desemnarea procurorului șef al Parchetului European, președintele acesteia, socialistul spaniol Claudio Moraes, a venit la București să ia lumină din mâinile preasfințitului Dragnea. Ca rezultat al augustei întâlniri, la întoarcere a schimbat brusc modul de vot în așa fel încât să o dezavantajeze pe Codruța Kövesi, prin faptul că va putea vota și reprezentantul partidului ce guvernează în Ungaria, FIDESZ, aliat al condamnatului penal Liviuț. Ca să vezi cum se leagă și se dezleagă lucrurile! Un vot în plus sau în minus poate fi decisiv, în condițiile unui rezultat strâns. Vom vedea.
        Am participat recent la o discuție în mass media sătmăreană despre oportunitatea de a avea un șef român la această nouă instituție europeană. Rezultatul a fost 1 la 2 împotriva candidatului nostru, printre cei care nu au fost de acord cu el fiind și un liberal. Motivul? Faptul că s-ar fi aflat la originea cunoscutelor protocoale încheiate cu serviciile secrete românești. Fac această precizare pentru a sublinia faptul că nu e vorba de cine știe ce servicii străine, mai apropiate sau mai îndepărtate, geografic, de noi. Dar, din câte știu, abia în ultimul timp s-a descoperit un asemenea protocol semnat și de Kövesi, unul chiar anodin. Mă întreb atunci de unde această înverșunare împotriva ei?
        E suficient să ne gândim însă ce a reprezentat ea până în momentul în care a fost demisă în urma unei decizii aberante a Curții Constituționale: era, dar mai e și acum, totuși, simbolul însuși al luptei împotriva corupției din România. Mi se pare suficient. Degeaba am explicat la discuția respectivă că nu atât persoana ei este importantă pentru o asemenea funcție înaltă, cât acest rol pe care la avut la conducerea DNA, aducându-i la exasperare pe marii borfași care se află acum în toate structurile de conducere ale statului nostru, excluzând președinția acestuia. Căci în rest, parlamentul, guvernul și toate instituțiile subordonate sunt, una și una, acaparate de caracatița depășind cu mult Piovra italiană de acum 30 – 40 de ani. Și, din păcate, tentaculele sunt răspândite peste tot, astfel încât chiar unii reprezentanți ai partidelor din opoziție se complac în a-i degusta cu perversă plăcere favorurile. Curtea Constituțională a României se bălăcește în aceeași cloacă imundă, chiar acum ieșind la iveală zicerea vajnicului Dorneanu, care a declarat cu seninătate, când cu bușirea completurilor de cinci judecători, că va ignora articolul 33 din legea de constituire a completurilor.
        Aici nici de servilism nu mai poate fi vorba, ci de crimă împotriva justiției, și chiar la lumina zilei. Ne-am obișnuit de mult cu abuzurile Curții Constituționale, încă de pe vremea cunoscutei „erate” din vremea președinției lui Băsescu, când măcar avea „scuza” că erata respectivă s-a dat „noaptea, ca hoții”. Dar acum toate acestea se petrec ziua, în văzul tuturor, rezultatul fiind subordonarea completă a justiției, a treia putere în stat, factorului politic.
        Pentru foarte mulți români singura speranță a rămas această putere, doar ea fiind capabilă, dacă e lăsată să-și facă treaba, să îngenuncheze un întreg sistem mafiot. Respingerea candidaturii Codruței Kövesi, după toate speranțele pe care ni le-am făcut, ar însemna îngenuncherea pentru mult timp a justiției, eliminarea magistraților cinstiți, atâția câți sunt, prima victimă fiind chiar ea, prin înlăturarea de la conducerea DNA, în condițiile pe care le cunoaștem cu toții. Urmează la rând Augustin Lazăr, care tocmai a anunțat public faptul că parchetul General a finalizat dosarul revoluției, urmând că toți vinovații să fie trimiși în judecată. Se mai așteaptă finalizarea dosarului „10 august”, a cărui instrumentare ar putea duce la prăbușirea definitivă a colosului de putregai care este, de la începuturile lui din 1990 și până acum, partidul moșit de Ion Iliescu.
         
                                                                  Radu ULMEANU

                P.S. Între timp, s-a votat în Comisia LIBE. Iată rezultatele:
                Laura Codruta Kovesi – 26 de voturi
                Jean-François Bohnert – 22 de voturi
                Andres Ritter – 1 vot
                Cele 4 voturi care au făcut diferența au fost ale unor europarlamentari PNL, care au
înlocuit alți europarlamentari ce nu s-au prezentat la vot.